Fa'ata'ita'iga umi ole Fa'amatalaga Fa'atonu Fa'atonu ma Su'ega Su'ega

1.Focal Length of Optical Systems

O le umi o le taulaiga o se faʻailoga taua tele o le faʻaogaina o masini, mo le manatu o le umi faʻatatau, e sili atu pe itiiti ifo foi le malamalama, matou te iloiloina iinei.
O le umi o le taulaiga o se masini faʻapipiʻi, faʻamatalaina o le mamao mai le ogatotonu opitika o le masini faʻapipiʻi i le taulaʻi o le faʻailoga pe a faʻalavelave faʻafuaseʻi le malamalama, o se fuataga o le faʻaogaina poʻo le eseesega o le malamalama i totonu o se masini faʻapipiʻi. Matou te faʻaogaina le ata o loʻo i lalo e faʻaalia ai lenei manatu.

11

I le ata o loʻo i luga, o le faʻalavelave faʻalava tutusa mai le itu agavale, pe a uma ona ui atu i le masini opitika, e faʻafeiloaʻi i le ata taulaʻi F ', o le laina faʻalautele faʻasolo o le ave feʻaveaʻi e fesoʻotaʻi ma le laina faʻaopoopoga tutusa o le faʻalavelave faʻatusa ave i se mata, ma o le pito i luga e pasia lenei tulaga ma faʻasaga i le mata opitika e taʻua o le vaalele autu pito i tua, o le pito i tua o le vaalele e fesoʻotaʻi ma le axis opitika i le pito P2, lea e taʻua o le mea autu (poʻo le nofoaga tutotonu), o le mamao i le va o le autu autu ma le taulaiga o le ata, o le mea lea e masani ona tatou taʻua o le focal length, o le igoa atoa o le faʻaogaina lelei o le ata.
E mafai foi ona iloa mai le ata o le mamao mai le pito pito i luga o le masini faʻapipiʻi i le faʻailoga F' o le ata e taʻua o le pito i tua (BFL). E faapena foi, afai o le ave tutusa e tupu mai le itu taumatau, o loʻo i ai foi manatu o le umi faʻaoga lelei ma le umi o le pito i luma (FFL).

2. Metotia Su'ega Umi Fa'atatau

I le faʻataʻitaʻiga, e tele auala e mafai ona faʻaaogaina e suʻe ai le umi o le faʻaogaina o masini mata. Faʻavae i luga o mataupu faʻavae eseese, e mafai ona vaevaeina auala faʻataʻitaʻiga o le umi faʻatatau i ni vaega se tolu. O le vaega muamua e faʻavae i luga o le tulaga o le ata vaʻaia, o le vaega lona lua e faʻaaogaina le sootaga i le va o le faʻalauteleina ma le umi faʻalautele e maua ai le tau faʻatatau o le umi, ma o le vaega lona tolu e faʻaaogaina ai le curvature wavefront o le ave moli converging e maua ai le tau faʻatatau umi. .
I lenei vaega, o le a matou faʻalauiloaina auala masani e faʻaaogaina mo le suʻeina o le umi o le faʻaogaina o masini faʻaogaina::

2.1Collimator Method

O le mataupu faavae o le faʻaaogaina o se collimator e suʻe ai le umi o le faʻaogaina o se masini faʻapipiʻi e pei ona faʻaalia i le ata o loʻo i lalo:

22

I le ata, o le suʻega faʻataʻitaʻiga o loʻo tuʻuina i le taulaiga o le collimator. Le maualuga y o le mamanu su'ega ma le umi fa'atatau fc' o le collimator ua iloa. A maeʻa ona faʻapipiʻiina le faʻalava tutusa e tuʻuina atu e le collimator e le faʻataʻitaʻiga opitika faiga ma ata i luga o le ata vaʻaia, e mafai ona fuafua le umi o le faʻaogaina o le masini faʻapipiʻi e faʻatatau i le maualuga y 'o le mamanu suʻega i luga o le ata vaʻaia. Ole umi ole fa'ata'ita'iga ole su'ega opitika e mafai ona fa'aogaina le fua fa'atatau nei:

33

2.2 GaussianMfaiga
O le ata faʻataʻitaʻiga o le Gaussian metotia mo le suʻeina o le umi o le faʻaogaina o se masini faʻaogaina o loʻo faʻaalia i lalo:

44

I le ata, o le pito i luma ma tua o vaalele autu o le masini opitika o loʻo faʻataʻitaʻiina o loʻo faʻatusalia o le P ma le P ', ma o le mamao i le va o vaalele autu e lua o le d.P. I lenei auala, o le tau o le dPua manatu e iloa, pe itiiti lona tau ma e mafai ona le amanaiaina. O se mea faitino ma se mata e maua ai e tu'u i le itu agavale ma le taumatau, ma o le mamao i le va o lo'o fa'amauina o le L, lea e mana'omia ai le sili atu o le L nai lo le fa'afaina o le umi o le fa'aoga o lo'o fa'ata'ita'iina. O le faiga o loʻo faʻataʻitaʻiina e mafai ona tuʻuina i ni tulaga se lua, faʻaalia o le tulaga 1 ma le tulaga 2. O le mea i le agavale e mafai ona faʻaalia manino i luga o le mata o le mauaina. E mafai ona fuaina le mamao i le va o nei nofoaga e lua (fa'ailoga D). E tusa ai ma le sootaga conjugate, e mafai ona tatou maua:

55

I nei tulaga e lua, o le mamao o mea o loʻo faʻamaumauina e pei o le s1 ma le s2 i le faasologa, ona s2 - s1 = D. E ala i le fua faʻatatau, e mafai ona tatou maua le umi o le faʻaogaina o le masini faʻapitoa e pei ona i lalo:

66

2.3Lensometer
O le Lensometer e fetaui lelei mo le suʻeina o faiga faʻapipiʻi umi. O lona fa'asologa fa'atusa e fa'apea:

77

Muamua, o le tioata o loʻo faʻataʻitaʻiina e le tuʻuina i le auala faʻapitoa. O le taulaiga ua matauina i le agavale e ui atu i le tioata fa'atasi ma avea ma malamalama tutusa. O le malamalama tutusa e fa'afefiloi e se tioata fe'avea'i ma le umi fa'atatau o le f2ma fausia se ata manino i le vaalele ata faasino. A maeʻa ona faʻavasegaina le ala faʻapitoa, ona tuʻuina lea o le tioata o loʻo i lalo o le suʻega i le ala faʻapitoa, ma o le mamao i le va o le tioata o loʻo i lalo o le suʻega ma le tioata liliu e f2. O se taunuuga, ona o le gaioiga o le tioata o loʻo i lalo o le suʻega, o le a toe faʻafeiloaʻi le ave o le moli, e mafua ai se suiga i le tulaga o le vaalele ata, e maua ai se ata manino i le tulaga o le vaalele ata fou i le ata. O le mamao i le va o le va'alele ata fou ma le tioata fa'afeso'ota'i o lo'o fa'ailoaina o le x. Fa'avae i luga ole va'aiga mea-ata, ole umi fa'atatau ole tioata o lo'o fa'ata'ita'iina e mafai ona fa'apea:

88

I le faʻatinoga, o le lensometer ua faʻaaogaina lautele i le pito i luga o le fua faʻatatau o tioata mataʻituina, ma o loʻo i ai le lelei o le faʻaogaina faigofie ma le faʻamaoni mautinoa.

2.4 ApeRefractometer

O le Abbe refractometer o se isi metotia mo le suʻeina o le umi o le faʻaogaina o masini mata. O lona fa'asologa fa'atusa e fa'apea:

99

Tuu ni pule se lua e eseese maualuga i le itu o le mata o le mea faitino o lo'o su'eina, e ta'ua o le sikalafa 1 ma le sikalafa 2. O le maualuga o sikalasi tutusa o le y1 ma le y2. O le mamao i le va o sikola e lua o le u, ma o le tulimanu i le va o le laina pito i luga o le pule ma le axis opitika o le u. O le fua fa'ameamea o lo'o fa'atusaina e le tioata fa'ata'ita'iina ma le umi fa'atatau o le f. E fa'apipi'i se microscope i le pito i luga o ata. E ala i le faʻanofoina o le tulaga o le microscope, e maua ai ata pito i luga o sikola e lua. I le taimi nei, o le mamao i le va o le microscope ma le axis opitika ua faʻaalia o le y. E tusa ai ma le sootaga mea-ata, e mafai ona tatou maua le umi fa'atatau e pei o:

1010

2.5 Moire DeflectometryMetotia
Ole auala ole Moiré deflectometry ole a fa'aogaina seti se lua o fa'ai'uga a Ronchi ile fa'alava malamalama tutusa. Ronchi fa'ai'uga o se fa'asologa e pei o le fa'asologa o ata chromium u'amea e teu i luga o se ipu tioata, e masani ona fa'aoga mo le su'eina o le fa'atinoga o faiga fa'aoga. O le auala e fa'aogaina ai le suiga i le pito o Moiré na faia e le lua fa'amau e su'e ai le umi o le fa'aogaina o le masini mata. O le ata faʻataʻitaʻiga o le mataupu faavae e faʻapea:

1111

I le ata o loʻo i luga, o le mea na matauina, pe a uma ona ui atu i totonu o le collimator, e avea ma faʻalava tutusa. I le ala fa'apitoa, e aunoa ma le fa'aopoopoina muamua o le tioata fa'ata'ita'i, e ui atu le fa'alava fa'atusa i ni fa'alava e lua fa'atasi ai ma le fa'asolo o le θ ma le va o le fa'a'ai o le d, ma fa'atupuina ai se seti o pito o Moiré i luga o le va'aiga ata. Ona tu'u loa lea o le tioata fa'ata'ita'i ile ala fa'apitoa. O le ulua'i moli tu'ufa'atasia, pe a uma ona toe fa'afo'i e le tioata, o le a maua ai se umi fa'atatau. O le laina curvature o le ave moli e mafai ona maua mai le fua fa'atatau:

1212

E masani lava o le tioata o loʻo faʻataʻitaʻiina e tuʻu latalata i le faʻapipiʻi muamua, o lea o le tau o le R i le faʻasologa o loʻo i luga e fetaui ma le umi o le tioata. O le lelei o lenei metotia o le mafai lea ona suʻeina le umi faʻaogaina o faiga faʻaoga lelei ma le leaga.

2.6 OpticalFiberAutocollimationMfaiga
O le mataupu faavae o le faʻaaogaina o le fiber autocollimation metotia e suʻe ai le umi faʻatatau o le tioata o loʻo faʻaalia i le ata o loʻo i lalo. E fa'aogaina le fiber optics e fa'aosoina ai se fa'alava 'ese'ese e ui atu i le tioata o lo'o fa'ata'ita'iina ona fa'asolo atu lea i luga o se fa'ata va'alele. O ala fa'apitoa e tolu i le fa'atusa o lo'o fa'atusalia ai tulaga o le fibre opitika i totonu o le taulaiga, i totonu o le taulaiga, ma fafo atu o le taulaiga. E ala i le fa'anofoina o le tulaga o le tioata i lalo o le su'ega i tua ma luma, e mafai ona e mauaina le tulaga o le ulu fiber i le mea e taulai i ai. I le taimi nei, o le laʻau e faʻapipiʻiina e ia lava, ma a maeʻa ona mafaufau i le faʻata o le vaalele, o le tele o le malosi o le a toe foʻi i le tulaga o le ulu fiber. O le metotia e faigofie i le mataupu faavae ma faigofie ona faʻatinoina.

1313

3. Fa'ai'uga

O le umi fa'atatau o se fa'ailoga taua o se masini fa'aogaina. I totonu o lenei tusiga, matou te auiliiliina le manatu o le optical system focal length ma ana metotia suʻega. Faʻatasi ma le ata faʻataʻitaʻiga, matou te faʻamatalaina le faʻamatalaga o le umi o le taulaiga, e aofia ai manatu o le faʻataʻitaʻiga o le umi o le faʻataʻitaʻiga, le umi o le faʻaogaina o mea, ma le pito i luma o le pito i tua. I le fa'atinoga, e tele auala mo le su'eina o le umi fa'atatau o se masini fa'apipi'i. O lenei tusiga o loʻo faʻaalia ai faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga o le auala collimator, metotia Gaussian, metotia o le fuaina o le umi, Abbe focal length measurement method, Moiré deflection method, ma le optical fiber autocollimation method. Ou te talitonu e ala i le faitauina o lenei tusiga, o le ae maua ai se malamalama sili atu i le faʻamaufaʻailoga umi i totonu o masini faʻapipiʻi.


Taimi meli: Au-09-2024